Sud BiH obilježio Dan otvorenih vrata za građane

17.05.2024, 15:31

Sud Bosne i Hercegovine danas, 17. maja 2024., obilježava Dan otvorenih vrata za građane. Gosti prvog Dana otvorenih vrata Suda BiH su bili članovi Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo.

Dan otvorenih vrata je bila prilika da građani pristupe u Sud BiH i da se upoznaju s načinom funkcionisanja ove institucije. Posjetitelji su neposredno vidjeli način rada u Sudu, bili u sudnicama, pisarni, upoznali se sa sudijama i brojnim uposlenicima. Lično su imali priliku da se upoznaju sa svakodnevnim načinom rada raznih odjeljenja, ulogom Suda u društvu te da postave pitanja.

Na raspolaganju za razgovor i objašnjenja su bili predstavnici Pravnog odjeljenja, Odjeljenja za podršku svjedocima, Odjeljenja za sudsku upravu, Ureda za odnose s javnošću, Sekretarijata Upravnog odjeljenja i Unutrašnje kontrole.

Posjetitelje su pozdravile i v.d. predsjednika Suda BiH – sudija Minka Kreho, sudija Tatjana Kosović, sudije Upravnog odjeljenja i registrar Suda Emira Hodžić s nadom da će i ostali članovi Centra doći u posjetu. Posjetom njihovih članova Sud BiH se među prvima upisao kao pravosudna institucija koja je osobama treće životne dobi iz Centra za zdravo starenje otvorio vrata.

Posjetitelji su sa uposlenicima Suda podijelili svoje utiske o posjeti, posebno izdvojivši da im je ovaj program promijenio sliku o Sudu koju su do sada imali, te, uz kvalitetne sadržaje o svakodnevnom radu ove institucije, pružio i korisne informacije.

Dan otvorenih vrata će biti uobičajena praksa Suda BiH najmanje jednom godišnje s ciljem jačanja transparentnosti.


Galerije

Sud BiH obilježio Dan otvorenih vrata za građane